Een maand lang gooide ik geen eten weg, voor de kliekjeschallenge. Het deed een beroep op het creatieve koken. Want met regelmaat had ik een verzameling kliekjes waar ik niet direct een recept idee bij had… Zo maakte ik een kliekjes soep om de koelkast te legen. Wat een goede oplossing leek. Uiteindelijk had ik voor een weeshuis soep. En mijn huisgenoten zijn nou niet echt grote soep liefhebbers… Wel heb ik een pannenkoekenmonstertje in huis. Tijd voor wat creativiteit met een pannenkoekenbeslag. Deze reuze pannenkoek vult goed, wij aten met twee volwassenen en 1 kind drie kwart van de pannenkoek op. Het overige kwart werd verorberd bij de lunch. Koud smaakt het ook uitstekend. De inhoud van de pannenkoek kan per keer verschillen, net wat je in de koelkast hebt voor kliekjes die op moeten.
Kliekjes pannenkoek
200 gram gekookte aardappels
1/2 rode paprika
1/4 courgette
1/2 doosje champignons
1 ui
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
250 ml melk
100 gram spekjes
2 el verse peterselie
100 gram kaas
olijfolie
peper
Snij de aardappels in kleine blokjes. Zet een grote koekenpan op het vuur met wat olie. Bak eerst de ui, vervolgens het spek, daarna de aardappelblokjes, paprika, courgette en champignons. Breng op smaak met peper. Pak een kom en maak een beslagje van de melk, het ei en het zelfrijzend bakmeel. Klop tot het een glad beslag is. Knip of hak de peterselie fijn en doe 2 el door het beslag. Rasp de kaas en doe de helft door het beslag. En schep dan ook het aardappelmengsel door het beslag. Doe wat nieuwe olie in je koekenpan, het vet wat er nog in zit mag er in blijven. Schenk het beslag in de koekenpan. Bak de pannenkoek tot de bovenkant bijna droog is, dit vraagt geduld. Zet het vuur niet te hoog, je wilt niet dat het te snel gaat en de onderkant aanbakt voordat de bovenkant droog is. Nu komt er een draai-je-grote-pannenkoek-om trucje. Pak een grote deksel of een groot leg deze op de koekenpan of zelfs op de pannenkoek, draai beiden om, de pannenkoek ligt omgedraaid op de deksel, laat de pannenkoek van de deksel weer in de koekenpan glijden. Dit glijden gaat lastig wanneer de pannenkoek natter is dan verwacht, een spatel wil uitkomst bieden. Spiek even en als de onderkant ook mooi bruin is geworden dan is de pannenkoek klaar.
Snij de pannenkoek in taartpunten en maak er een lichte groene salade bij. Bijvoorbeeld met wat tomaatjes en komkommertjes.
Ziet er lekker uit! Ook maar eens proberen 🙂
Het is ook echt lekker, misschien ook maar eens maken zonder dat ik de kliekjes heb 😉 Laat je weten hoe je hem vond?